De hoofdgraadmeter aan het Damrak sloot uiteindelijk 4,59 punten lager op exact 320 punten. Dat was een verlies van 1,4 procent. Eerder op de dag bereikte de index een dieptepunt van 319,96 punten. De AEX stond op 1 september 2010 voor het laatst zo laag.

De MidKap zakte 3,3 procent (17,95 punten) tot 530,24 punten. Met dat grote verlies kwam de index voor middelgrote fondsen ook uit op het laagste niveau sinds september vorig jaar. Op de belangrijke beurzen van Parijs en Frankfurt liepen de verliezen op tot 2,3 procent. De FTSE-index in Londen leverde 1 procent in.

Waardedalingen

De onzekerheid op de beursvloeren werd gevoed door de aanhoudende waardedalingen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties. De rendementen op de staatsleningen van die landen stegen tot het hoogste niveau sinds 1997. Dat vergroot de vrees dat deze grote Zuid-Europese economieën de volgende slachtoffers van de schuldencrisis kunnen worden.

De sombere stemming werd in de middaghandel versterkt door tegenvallende berichten uit de Verenigde Staten. Daar gaven consumenten in juni onverwacht 0,2 procent minder uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Economen hadden een kleine toename van de uitgaven voorspeld.

In de min

Alle zorgen zetten financiële fondsen opnieuw in de min. In de AEX verloren ING en Aegon circa 4 procent. SNS Reaal ging in de MidKap 6,6 procent onderuit. Ook grote Duitse en Franse banken als Commerzbank en BNP Paribas leverden flink in.

TNT Express was de enige positieve uitschieter in de AEX. Na de koerssprong van maandag won het aandeel nog eens 6 procent. Concurrent Deutsche Post maakte sterke winstcijfers over het tweede kwartaal bekend. Daarnaast spraken analisten zich positief uit over de pakketbezorger.

Massaal van de hand

Aandelen van uitzendondernemingen gingen dinsdag massaal van de hand. Detacheerder Brunel stond onderaan de MidKap na een koersval van bijna 10 procent. USG People daalde 6,5 procent. In de AEX werd Randstad meer dan 4 minder waard.

De grootste verliezer in de AEX was roestvrijstaalproducent Aoperam. Dat bedrijf verloor ruim 9 procent van de beurswaarde.

De euro werd dinsdagmiddag voor 1,4210 dollar verhandeld. Daarmee was de Europese munt evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde bijna 1 procent tot 94,15 dollar. De prijs van Brentolie stabiliseerde op 116,80 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl